Bewegen na de feestdagen
Het is weer zo ver, de feestdagen zijn gedaan en dus ook het vele eten. Maar bij sommigen ook de angst om te verdikken. Wij, bij kinepraktijk Vitamente, proberen jou door deze leuke en soms ook uitdagende periode te loodsen met handige tips en kennis over hoeveel beweging nu eigenlijk nodig is.
Maar hoe doen we dat?
Dat is natuurlijk de vraag die in iedereen zijn hoofd spookt. Vaak heb je al verschillende diëten gevolgd met weinig tot geen succes en tot slot verval je in een jojo effect op de weegschaal. Je valt wat af en na een maand staat die teller terug.
Ik zal niet verkondigen dat we bij Vitamente de enige oplossing hebben op deze vraag. Wat we wel gaan doen is het begeleiden van afvallen aan de hand van onderzoek in en rond bewegen.
We zullen beginnen met de richtlijnen rond beweging indien afvallen tot een van de doelen behoort.
300 min of 150 min
We zitten in een tijd waar men vaak ondermaats beweegt of dit te weinig beseft. Je hebt het waarschijnlijk al gehoord of gezegd:
Ik doe al genoeg beweging op mijn werk.
Thuis? Ik zit nooit stil thuis, continue ben ik in de weer.
Ik heb geen sporthal of looppiste nabij mijn huis.
Dit weekend heb ik wel 5 km gewandeld, dat is toch meer dan genoeg?
Na mijn werk heb ik te weinig tijd of ben ik te moe om te sporten.
Klinkt dit bekend voor je?
Wees niet verrast, dit zijn de meest voorkomende excuses die mensen gebruiken om niet te hoeven sporten of hun beweging tijdens de week te overschatten.
Dus zullen wij proberen deze gedachten te veranderen en om te zetten tot plezier in bewegen. Volgens de internationale richtlijnen is er om gewichtsverlies te krijgen :
Minimum 300 min per week aan gemiddelde intensiteit beweging
Gemiddelde intensiteit wil zeggen dat men de ademhaling en hartslag goed moet voelen maar niet buiten adem moet zijn.
Zweten en licht vermoeid zijn na de training is daarin een must.
Minimum 150 min per week aan hoge intensiteit beweging
Het nadeel aan deze vorm is de kans op blessures. Deze is namelijk veel hoger indien je niet gewoon bent van sporten aan deze intensiteit.
Een schema maken doorheen de week waarin je jou houdt aan deze principes is het perfecte begin om het nieuw jaar te beginnen.
Je start dag per dag en vult rustig de minuten aan totdat je aan 300 of 150 min zit.
Belangrijk
Doe vooral de sport/beweging waar jij de meeste voldoening uithaalt
Probeer het plezier van bewegen te krijgen
Start niet te snel of aan een te hoge intensiteit. Dit hou je niet vol en zal je demotiveren. Daarbij is er een grotere kans op blessures.
Spierpijn is het ergst twee dagen na de inspanning dus schrik niet wanneer je plots wat strammer bent
2. Niet alleen afvallen
Naast afvallen zijn er veel gezondheidsvoordelen van sporten. Deze effecten zijn aanwezig zelfs indien je niet afvalt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat ‘te dik’ niet altijd ongezond is. Je kan perfect obees zijn maar wel goeie bloedwaarden vertonen. Een paar gezondheidsvoordelen van bewegen zijn:
Lagere bloeddruk
Lagere cholesterol waarden
Vrijzetting van endorfines in de hersenen waardoor men zich gelukkiger kan voelen
Verbetering van zelfvertrouwen
Enz.
Belangrijk!
Niet iedere sport of beweging is goed voor elk
Dit is het principe van individualiteit, bij de een werkt interval en bij de ander wandelen. Doe wat jij graag doet en goed bij voelt. Dat hou je het langst vol.
Laat jou begeleiden in deze weg. Elk onderzoek toont aan dat bewegen met een coach, een grotere verbetering in conditie teweegbrengt dan alleen bewegen.
Verwacht geen magisch snelle vermindering van gewicht. Sporten en vermageren vertoont alleen een grote vermindering indien de aantal minuten sport per week groot genoeg is. Dit is dan ook zeer individueel verschillend.
Combineer het met een dieet. Sporten alleen en dieten alleen zorgen voor gewichtsverlies maar gecombineerd versterken ze elkaar.
Stel een doel. Voor sommige mensen is een doel stellen de manier om hun te motiveren. Maar dan is het ook belangrijk om na het bereiken van dit doel te blijven bewegen. Probeer daarom ook zelf te genieten van bewegen zodat je blijft volhouden.
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24438736/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/