Chronische pijn
Inleiding
Pijn is een dagelijks gegeven die we soms niet kunnen weg denken. Voor de een is het te pijnlijk en voor de andere is het maar een schrammetje. Hoe komt dat toch? In deze blogpost zullen we het ontstaan van pijn en hoe ons lichaam hierop reageert bespreken. Om dit te verstaan gaan we terug naar de basis. Wat is het juist, die pijn?
Wat is pijn en waarom hebben we pijn?
Hieronder volgen drie situatie waar pijn een rol speelt.
Je bent groenten aan het snijden en plots snij je in je vinger. Op het eerste ogenblik is er geen pijn. Je ziet de snee en er komt wat bloed uit. Na een paar seconden voel je de pijn aan de snee die wordt erger.
Jan is op kamp met de chiro en vandaag staat er een bosspel op het programma. Tijdens het spel slaat hij zijn enkel over en voelt iets klikken. Het doet niet veel pijn en hij staat direct terug recht. Hij speelt het gehele spel mee en pas ‘s avonds voelt hij dat de enkel gezwollen is. De pijn begint erger te worden.
Chris wandelt op een bouwwerf ter inspectie. Tijdens deze inspectie wandelt hij op een nagel, deze doorboort zijn schoen. Er is paniek dan volgt pijn, hij trekt snel zijn schoen uit. Tot zijn grote verbazing en opluchting zat de nagel tussen zijn twee tenen. De pijn trekt weg en daarmee ook de angst.
Wat deze drie situaties gemeen hebben is dat er altijd pijn is maar niet altijd in proportie met de schade. Waarom is dit?
Laten we starten met situatie 1, de snee in de vinger.
Deze situatie is heel simpel, er is schade met pijn tot gevolg. De schade (de snee) brengt onstekingsstoffen en pijnstoffen in werking. Deze geven een signaal door naar de zenuwen die op hun beurt signaal geven aan de hersenen. De hersenen beslisten in deze situatie dat de snee pijn deed.
Via dit pad komt pijn meestal tot stand. Er is schade dus er is pijn. Pijn is dus een alarm die jou waarschuwt.
Situatie 2 toont ons dat schade niet altijd pijn tot stand brengt.
Onze Jan voelde de pijn niet ondanks aanzienlijke schade. In deze situatie kiezen de hersenen ervoor pijn niet de voorgrond te geven. Je kan het ook vergelijken met wielrenners die vallen, een sleutelbeen breken en toch blijven doorrijden. Adrenaline en de aandacht die niet op de pijn gevestigd is doen wonderen in pijnervaring. Dit heet de intrinsieke pijnmodulatie. Dit systeem is veel krachtiger dan een dafalgan.
Situatie 3 toont dat pijn kan optreden zonder schade
Dit is een voorbeeld van een paniekreactie, men denkt dat er enorme schade aanwezig is met pijn tot gevolg. Toch was deze schade niet aanwezig, terwijl er wel pijn was. Onze hersenen kozen voor pijn, dit komt omdat pijn heel beïnvloedbaar is door onze gedachten, stress en omgeving.
CONCLUSIE
Pijn is niet eenvoudig. Schade zorgt niet altijd voor pijn en pijn is niet altijd gelinkt aan schade. Toch blijft men soms zoeken naar oorzaken, met name schade, die de pijn kunnen verklaren. Het is als een alarm die altijd op scherp staat zonder dreiging. Deze zoektocht kan lang en frustrerend zijn voor de patiënt met tot gevolg dat men de moed verliest in het gezondheidszorg systeem.
Hoe ontstaat chronische pijn?
Met deze kennis gaan we nu verder in chronische pijn.
Dit is pijn die langer dan 3 maanden aanwezig in de patiënt. Dit kan tot stand komen door een lumbago, een ongeluk, mentale problemen,…. Kortom de oorzaken zijn heel divers. Het onderscheid zit hem vaak in de risicofactoren tot het ontwikkelen van deze pijn. Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op chronische pijn.
Wat zijn de risicofactoren?
De meest terugkerend factor is de aanwezigheden van mensen met chronische pijn in de omgeving. Onze omgeving heeft een enorme impact over hoe wij pijn ervaren en er mee moeten omgaan. Indien jouw ouders door gingen tot het einde ondanks de pijn, dan zit er een grote kans in dat jij dit ook zal doen. Dit werkt ook omgekeerd.
Hieronder nog een paar risicofactoren :
Eenzaamheid
Slaapproblemen
Lichamelijke conditie
Depressie, angst,..
Levensstijl
De grote van schade/letsel
Financiële stress
Hoelang is de pijn al aanwezig?
Wat kan je er tegen doen?
Herken je jezelf in deze klachten? Is de pijn soms te veel of zonder oorzaak?
Goed dan kunnen we jou helpen. Ten eerste heb je al goed gedaan deze blog te lezen. We weten dat meer kennis over pijn het alarm minder scherp zet en je dus beter kunt relativeren.
Ten tweede is meer bewegen de factor waarin het meest kan uit worden gewonnen. Het geeft een gevoel van overwinning en brengt positieve emoties teweeg.
Ten derde, is een balans vinden in uw activiteiten. Dit kan via een activiteitendagboek en onder begeleiding met een coach. Zo kan je niet te veel doen wanneer het goed gaat en niet te weinig wanneer het slecht gaat. Je probeert het jojo effect te neutraliseren.
Ten vierde, probeer de aandacht te verleggen van de pijn. Vermijdt de negatieve gedachten die de pijn kunnen onderhouden. Dit is natuurlijk al wat moeilijker maar toch zeker en vast het proberen waard. Vraag hulp hierin, samen met een professional kunnen grote stappen worden gezet.
Wat kan ik doen voor u?
Door mijn interesse en specialisatie kan ik jou hierin optimaal begeleiden om terug grip op jouw leven te krijgen. Samen zoeken we naar oplossingen en optimaliseren we jouw leven. Daarmee gaat ook een optimale conditie begeleiding gepaard zodat je jou terug fitter en gezonder voelt.
We staan voor u klaar.
Een afspraak kan altijd gemaakt worden via onze site of telefoonnummer 0474312791